Ingrediente si remedii naturiste

Aromaterapia – introducere

Aromaterapia este arta vindecarii cu ajutorul uleiurilor esentiale din plante.

Uleiurile esentiale pot fi inhalate, aplicate pe piele sau folosite in difuzor. Sunt extrem de rare cazurile cand acestea pot fi inghitite si exista multe aspecte de luat in considerare.
Aromaterapia poate fi folosita pentru stress, infectii, arsuri si alte probleme de sanatate. Atentie! acest lucru se poate intampla numai sub atenta supraveghere si indrumare a unui specialist.
ISTORIE
Uleiurile esentiale sunt folosite in scopuri terapeutice de 6000 de ani. In culturile relevante ale Antichitatii, precum China, India, Egipt, Grecia si Imperiul Roman, uleiurile esentiale erau folosite in cosmetice, medicamente si parfumuri. Latura mistica nu a fost ocolita, uleiurile esentiale fiind folosite in scopuri spirituale, in ritualuri si initieri.
Fondatorul aromaterapiei moderne este chimistul francez  René-Maurice Gattefossé, care a descoperit intamplator puterea de vindecare a uleiului esential de lavanda dupa ce a suferit o arsura a mainii cauzata de o explozie in laboraorul sau. Ulterior a inceput sa studieze proprietatile chimice ale uleiurilor esentiale si modul de folosire in tratamentul arsurilor, infectiilor, gangrenelor si ranilor, folosind ca pacienti soldatii din Primul Razboi Mondial.
In 1928 a luat nastere oficial aromaterapia, iar pana in anii 1950 a ajuns sa fie folosita de masueri, asistente medicale, moase, cosmeticiene, fiziterapeuti, doctori si alti specialisti in domeniul sanatatii.
CUM FUNCTIONEAZA?
Desi nu exista o parere unanima si nu este suficient cercetata, multi experti ai aromaterapiei considera ca receptorii mirosurilor stimuleaza diferite parti ale creierului, acesta la randul sau transmitand mesajele mai departe in corp.
A doua parere este ca molecule din uleiurile esentiale interactioneaza cu hormonii si enzimele din sange.
PENTRU CE O FOLOSIM?

Stari de anxietate, depresie, panica, stres, teama.

Studii clinice au dovedit efectul benefic al uleiurile esentiale de tamaie, trandafiri si lavanda asupra starii de anxietate, panica si durere al gravidelor in timpul nasterii si al uleiului esential de menta asupra starii de voma si greata.
Masajul facial cu uleiuri esentiale stimuleaza memoria si starea de bine, relaxeaza si atenueaza depresia.
Un alt studiu a dovedit ca uleiul esential de neroli presiunea sangelui si starea de anxietate inainte de proceduri medicale precum colposcopie sau colonoscopie.

  • alopecie

  • constipatie

  • insomnie

  • dureri

  • psoriazis

CONTRAINDICATII
Cea mai buna optiune este sa folositi uleiurile esentiale sub indrumarea unui specialist.
ATENTIE
La uleiurile esentiale folosite! La fel cum nu tot uleiul de masline este la fel, tot asa si cu uleiurile esentiale. Avand in vedere scopul aromaterapiei incercati sa folositi doar uleiuri esentiale a caror calitate este garantata.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *