Stil de viata sanatos. Sau nu.

Cum iti alegi crema de protectie solara?

In primul rand trebuie sa fim pe deplin constienti ca nici o crema de protectie solara nu ne garanteaza sanatatea pielii expuse la soare daca acest lucru se intampla cand nivelul radiatiilor ultraviolete este mai mare de 4-5, adica la orele pranzului.
Ce este SPF-ul sau FPS-ul?
Sun Factor Protection sau Factorul de Protectie Solara este stabilit in laborator  si arata cantitatea de radiatii necesara pentru a provoca arsuri pe pielea unsa cu crema in comparatie cu pielea neprotejata.
Din pacate SPF – ul se refera doar la protectia contra radiatiilor UVB, insa soarele emite si radiatii UVA, asa ca trebuie sa verificam daca lotiunea  ofera protectie si impotriva lor. Radiatiie UVA nu au efecte imediate,in sensul ca nu ard pielea, insa sunt la fel de periculoase, ele fiind cele rasponsabile de imbatranirea prematura a pielii, de aparitia petelor si a cancerului de piele. Si noi nu vream sa ne apara ridurile mai devreme decat trebuie, nu? 
1. Ecranele de protectie trebuie sa ofere atat protectie UVA cat si UVB.  Astazi vom lua in calcul doar ecranele minerale, acestea fiind cele mai sigure pentru sanatate din punctul meu de vedere format in urma multor articole si studii citite. Exista si ecrane chimice bune, totul este chimie in jurul nostru, cuvantul chimic nu trebuie asociat cu nociv automat. Dar despre ecrane chimice in alta postare.
Razele UVA, responsabile de fotoimbatranire, sunt prezente pe tot parcursul anului si nu sunt blocate de nori sau de sticla. Atat razele UVA cat si cele UVB dauneaza ADN-ului pielii provocand aparitia carcinomului cu celule scuamoase
Oxidul de zinc ofera protectie extinsa impotriva razelor UV asa cum a stabilit Agentia pentru Protectia Mediului din SUA, in timp ce dioxidul de titan ofera protectie considerabila impotriva razelor UVA. Daca vreti citi eticheta prouselor pentru bebelusi, puteti observa ca si mariile companii folosesc in formulele lor oxid de zinc. O mai exista vreo urma de etica, oare?
Oxidul de zinc este stabil in lumina soarelui si ofera cea mai buna protectie UVA + UVB dintre toate ecranele de protectie, minerale, naturale sau chimice.
Multi producatori combina avobenzone cu oxid de zinc pentru a creste eficienta produselor de protectie solara impotriva razelor UVA, doarece putine ecrane chimice ofera o protectie eficienta impotriva lor,  insa in SUA aceasta combinatie nu este permisa datorita instabilitatii avobenzonelui in prezenta ecranelor minerale netratate. O parte dintre ecranele chimice (avobenzone, oxybenzone, etc) se deterioreaza o data ce intra in contact cu lumina soarelui si permit radicalilor liberi sa atace pielea ceea ce in timp poate cauza fotoimbatranire si cancer (Free Radical Biology and Medicine). Solutia ar fi reaplicarea la intervale cat mai scurte pentru a nu permite radiatiilor UV sa deterioreze filtrele chimice, iar multe companii folosesc pe langa acestea si ingrdiente cu rol foto stabilizator precum octocrylene.
Sau sa folosim numai produse cu ecrane minerale. 
Ecranele minerale ofera protectie instantaneu deoarece ele reflecta razele solare ca milioane de mini oglinzi lipite pe corpul dumneavoastra. Ecranele chimice din absorb radiatiile ultraviolete si apoi le elibereaza in aer sub forma de cantitati mici de caldura.
2. Indiferent de tipul de piele in primele zile de plaja si de expunere avem nevoie de SPF 30.  Daca pielea este foarte alba, genul acela de piele transparenta sau cu foarte multe alunite si pistrui, este necesar sa protejam zonele expuse chiar si atunci cand nu ne expunem direct la soare (nu stam la plaja). Cei cu pielea inchisa la culoare pot renunta dupa cateva expuneri la acest SPF si pot merge pana la SPF 15, daca tin neaparat sa se bronzeze, dar nu uitati ca bronzul este piele arsa si atat.
SPF dublu nu inseamna protectie dubla.
SPF 15 blocheaza 93% din radiatiile UV sipoate fi folosit cand expunerea la soare este accidentala (te plimbi in parc, ai o zi aglomerata si multe treburi de rezolvat, ec)
SPF 30 blocheaza 97%, nu exista factor care sa blocheze 100%, asa ca SPF 30 este alegerea perfecta, restul e mai mult marketing.
SPF 45 bocheaza 98% din radiatii.
3. Lista de ingrediente ar trebui sa contina pe langa ecranele minerale si antioxidanti deoarece astfel cremele devin mai eficiente in ceea ce priveste fotoimbatranirea. Sunt preferate vitaminele  C si E sub diferite forme, minerale antioxidante precum seleniul sau extractele de plante si produse derivate din plante (resveratrol sau acid canosic, un component al rozmarinului) cu proprietati antioxidante. Studiile care incearca sa demonstreze ca nu exista suficiente dovezi ca ecranele chimice nu protejeaza (studiul sustine ca deteriorarea ecranelor chimice in prezenta soarelui poate fi prevenita prin aplicarea frecventa a cremelor), propun companiilor producatoare adaugarea de antioxidanti in formule pentru a preveni fotoimbatranirea (studiul desfasurat de Kerry M. Hanson), asa ca aici exista o parere unanima.
Alte ingrediente dupa care merita sa ne uitam sunt cele emoliente si hidratante.

4. Rezistenta la apa este un alt criteriu. Nu am vazut lotiuni cu mai mult de 80 de minute rezistenta. Dar daca transpirati abundent si va stergeti cu prosopul,  este mai bine sa aplicati mai repede decat timpul indicat pe ambalaj. Mai ales in cazul copiilor si al persoanelor cu piele sensibila.
Waterproof inseamna 80 de minute rezistanta, in timp ce rezistent la apa se traduce prin 40 de minute inainte de reaplicare.
5. In functie de tipul de ten, pentru fata trebuie sa alegem o crema de protectie solara adecvata problemelor tenului. Cremele de protectie solara cu ecrane minerale ca ingrediente active sunt non iritante si pot fi folosite fara probleme de catre persoanele cu ten sensibil, alergic, cu rozacee.
Am citit ca studiile nu sustin informatiile de pe ewg, dar este destul de ciudat ca desi vanzarile de produse pentru protectia solara au crescut enorm in ultimii ani, la fel a facut-o si numarul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele.
PE SCURT: 1. protectie UVA si UVB (cu ecranele minerale sunteti in siguranta), 2. rezistenta la apa, 3. tipul de ten, 4. SPF 30, 5. antioxidanti. 
Urmeaza:
Ecrane chimice folosite in cremele de protectie solara de care nu trebuie sa ne ferim
Cum ne protejam de soare in afara de crema de protectie solara?
Produse de makeup cu SPF – cele mai bune alegeri
Alegera unei creme de protectie solara in functie de tipul de ten
 
 

Related Posts

2 thoughts on “Cum iti alegi crema de protectie solara?

  1. ana spune:

    Astept cu mare interes urmatoarele articole. Eu fac pete de la soare si cremele de protectie cu SPF nu sunt de ajuns… Nu stau la plaja, dar nu te poti ascunde de soare 🙂

  2. Roxana spune:

    Draga Ana, daca faci pete de la soare chiar si cu crema de protectie solara iti recomand ca pe perioada iernii sa folosesti un produs de exfoliere chimica, pe baza de AHA sau BHA. Ai putea sa incepi chiar de acum cu un produs cu concentratie mica de AHA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *