Biobeauty

Filtre chimice folosite in cremele de protectie solara

Am mentionat in articolul anterior, cel despre cum sa iti alegi crema de protectie solara, ca exista si ecrane chimice bune si ca nu trebuie sa ne speriem de cuvantul CHIMIC. Chiar daca business-ul meu inseamna cosmetice bio sunt o persoana echilibrata care intelege ca nu toate ingredientele care nu au denumire de plante sunt nocive & rele & de blamat.
1. Filtre solare chimice protectie UVA extinsa & considerabila:
avobenzone, tinosorb, mexoryl sx
– Menthyl Anthranilate, Oxybenzone, Sulisobenzone, , dioxybenzone
2. Filtre chimice cu protectie UVB extinsa:
-Acid aminobenzoic (PABA); cinoxate; Dioxybenzone, homosalate, Menthyl Anthranilate, Octocrylene, Octyl Methoxycinnamate, Octyl Salicylate, Phenylbenzimidazole, Sulisobenzone, Trolamine Salicylate
– TINOSORB, MEXORYL SX
PRO & CONTRA filtre chimice
Avobenzone (cunoscut si sub denumirile de Parsol 1789 sau  butyl methoxydibenzoylmethane) – filtru chimic care ofera cea mai buna protectie UVA. Nu este absorbit de piele, poate cauza doar alergii. Din pacate nu este stabil in lumina soarelui de aceea trebuie stabilizat prin alte filtre precum  octocrylene, care din pacate este un ingredient care nu se prezinta prea bine din punctul de vedere al copiilor si persoanelor cu piele sensibila.
Cinoxate – poate cauza alergii, tulburari hormonale, imbunatateste capacitatea de penetrare a celorlalte ingrediente cu care este amestecat, slabeste sistemul imunitar
Oxybenzone – studiul efectuat de The Center for Disease Control arata ca majoritatea americanilor sunt contaminati cu aceasta substanta care a fost asociata cu alergii, dezechilibre hormonale, afectiuni cutanate, precum si o greutate scazuta a nou-nascutilor ale caror mame au fost expuse acestuia in timpul sarcinii. De asemenea oxybenzone-ul imbunatateste rata de absorbite altor chimicale cu care este asociat (Mt. Sinai School of Medicine).  Nici in ziua de azi FDA-ul nu a finalizat un ghid al folosirii ecranelor chimice in produsele de protectie solara. In Europa este interzis.
Octocrylene – filtru chimic solubil in ulei si rezistent la apa, care are rolul de a proteja alte filtre de la deteriorare in prezenta soarelui. Daca este folosit singur, este un filtru slab, insa rolul lui este mai ales acela de  amari eficienta si a proteja alte filtre. Studii diferite ( Archives of Dermatology si Dermatology Journal Online) l-au identificat drept alergen puternic, fiind responsabil cu dermatite de contact in cazul copiilor si adultilor. Un alt aspect negativ este faptul ca este absorbit de piele si permite formarea radicalilor liberi. Sunt necesare mai multe studii, dar avand in vedere ca exista alternative asupra carora nu exista semne de intrebare si care aduc alte beneficii pielii, este DE EVITAT.
TINOSORB –  il  gasiti sub urmatoarele formulari pe eticheta tinosorb MBisoctrizole; INCI methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol , tinosorb S – Bemotrizinol; INCI bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine. 
Este un ecran chimic cu spectru larg, protectie inalta UVB si UVB.  Nu penetreaza pielea decat extrem de putin, nu actioneaza ca un perturbator hormonal, este stabil in prezenta soarelui (Ashby 2001). Mai mult, protejeaza si alte filtre chimice impotriva degradarii in prezenta soarelui. CEL MAI BUN FILTRU CHIMIC!
Mexoryl SX  (INCI terephthalylidene dicamphor sulfonic acid) si Mexoryl XL (INCI Drometrizole trisiloxane)- ecrane chimice puternice si stabile in lumina soarelui, primul solubil in apa, al doilea solubil in ulei, protectie UVA si UVB extinsa. Dezvoltate de La Roche Posay si LÓreal.
Orice crema pentru protectia solara alegeti, aveti grija sa va ofere protectie UVA si UVB extinsa. Asa cum sper ca ati observat in randurile de mai sus, sunt putine filtre care asigura protectie solara cu spectru larg.
Chiar daca nu sunteti convinsi de cremele pentru protectie solara bio sau de cosmetice bio in general, merita totusi sa cautati produse ce ofera protectie solara eficienta.
 

Related Posts

2 thoughts on “Filtre chimice folosite in cremele de protectie solara

  1. Ana spune:

    Crezi ca ai putea sa faci o lista cu cremele bune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *