Stil de viata sanatos. Sau nu.

To diet or not to diet

Cred ca daca Shakespeare ar fi trait azi, ar fi scris o piesa despre subiect pentru ca efectiv nu exista altul mai folosit. In ultimul an nu am fost la vreo intalnire cu prietenii sau la orice fel de eveniment unde sa nu se fi atins delicata problema, chiar daca uneori se confunda cu schimbarea stilului de viata.
Imi place sa cred am prieteni inteligenti, chiar maturi, majoritatea au peste 30 de ani, au familii, cariere, informatii. Cu toate acestea cand vine vorba despre diete, desi toti stiu in teorie ca sanatos este sa iti schimbi stilul de viata si sa optezi pentru o schimbare treptata si echilibrata a modului de alimentatie, ghidata de informatii sustinute de specialisti si mai ales de bunul simt, toti recurg la diete drastice, nesanatoase, toxice, dar RAPIDE!

Pentru ca atunci cand vrei sa slabesti, vrei rezultate imediat si nu mai ai rabdare sa astepti.

Din pacate trebuie sa recunoasc ca singurul motiv pentru care eu nu fac asta este pentru ca nu pot, nu ca nu mi-ar fi trecut prin cap. Dar sunt prea pofticioasa si dietele extrem de restrictive nu au nici o sansa sa imi reziste.
Asa ca am asistat neputincioasa la asaltul toxinelor de origine animala din Dukan, la jocul cu indicele glicemic al lui Montignac, am disociat alimentele intr-un stil barbar (in categoria legume au fost inclusi si cartofii prajiti de la Mc’D).  S-au dus kilograme,au revenit, iarasi s-au dus, ce sa mai, un du-te vino obositor si toxic. Bine ca anul 2014 ne-a adus DETOX-ul!
Am incercat si eu dieta unei prietene, se numeste FOAMEA! :))))  Nu am rezistat decat vreo 2 saptamani. In ziua in care m-am urcat pe cantar si acul a ramas nemiscat la 55 kg, fix la fel ca in momentul in care am inceput DIETA MINUNE,  am mancat doua tablete de ciocolata. NA!
Ea a slabit vreo 12 kilograme si se mentine. Nu este chiar infometare, poate in primele luni cand incerci sa iti obisnuiesti corpul cu mai putine calorii. Am citit de atatea ori ca asta nu este o solutie si cu cat ma gandesc mai mult cu atat mi se pare mai stupid. De ce sa nu functioneze? Corpul nu are sa consume mai putine calorii daca tu ai aceleasi activitati.
Dupa 2-3 luni te obisnuiesti sa mananci mai putin. Mananci ce vrei, dar nu cat vrei. Mese mici si multe, cam 4-5 pe zi. Micul dejun inseamna jumatate de felie de paine cu unt, iar cealalta jumatate este gustarea de pe la 11-12. Daca nu vrei sa pui kilogramele la loc trebuie sa ai grija la cantitati tot timpul.
VERDICT
Fiecare cum stie ca-i este mai bine, fiecare cum se simte mai bine, nu exista un raspuns universal. Sa mananci mai putin nu este o idee rea, omul modern mananca mai mult decat ii trebuie. De preferat este sa iti hranesti corpul (vitamine, minerale, fibre) nu doar sa mananci.
PENTRU MINE: trebuie sa fac sport cu un antrenor, a fost singura perioada din viata mea in care am slabit cat am vrut si in care mi-a placut cum aratam. Sportul ma motiveaza si sa renunt la dulciuri, dupa ce fac atata efort nu-mi vine sa-l arunc pe fereastra mancand o ciocolata.

Related Posts

2 thoughts on “To diet or not to diet

  1. daniela spune:

    Elimini cerealele, mancarea gatita si poti manca oricat si o sa slabesti ! Cea mai misto carte “Sa traiesti sanatos fara toxine” Robert Morse
    Daniela

  2. Roxana spune:

    Daniela, iti multumesc pentru recomandare, voi citi cartea. Problema mea este ca imi plac pastele si painea proaspata foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *