Biobeauty, Povestiri, nimicuri, incercari, intamplari...

Naxos, o insula fertila si traditionala

Am ajuns in Naxos pe la ora 13, dupa ce oprisem o data in Paros. Calatoria cu feribotul a fost unul dintre lucrurile cele mai interesante ale vacantei. Incepand cu momentul imbarcarii in care erau inghitite rand pe rand camioane, tiruri, masini, salvari – da, chiar si o salvare, scutere, motoare si sute de oameni si terminand cu momentul intrarii in portul destinatie cu un zgomot infernal care anunta sosirea titanului, totul a fost fascinant pentru mine. Mi-am petrecut intreaga calatorie numai afara admirand intinderea nesfarsita de apa, de un albastru cobalt magnetic, motiv pentru care la coborare eram acoperita de un strat fin, dar des de cristale albe de sare.
Naxos este cea mai mare dintre insulele Ciclade, aici a crescut Zeus si s-a nascut Dionisios, zeul vinului. Din iubire pentru locul sau de  nastere acesta a inzestrat insula cu niste soluri fertile pline de plantatii de vie. Cel mai important monument al insulei este Portara – poarta templului inchinat zeului Apollo care a ramas neconstruit.


Naxos are de toate: plaje superbe, ape albastre ca in pozele prelucrate, sate autentice grecesti, mancare traditionala, surfing, scuba, trasee, salbaticie, oameni extraordinar de ospitalieri – si nu o spun ca pe un cliseu, oamenii astia chiar vor sa te faca sa te simti bine.

Iti trebuie o masina sa strabati insula si sa ii descoperi frumusetea. Noi am folosit transportul local, cursele sunt in jur de 2 euro, plecarile se fac de langaport si am avut noroc sa stam foarte aproape, la Hotel Grotta – unde ne-am simtit ca acasa. Nikoleta si Dimitri sunt frati si proprietarii hotelului. Nu stiu daca i-a atins criza sau, nu, pentru ca din cate am observat grecii nu se plang primului venit, din contra, sunt pusi pe distractie si glume.Va recomand din suflet acest hotel de 2 stele datorita raportului calitate/pret extraordinar, amplasarii aproape de port, a micului dejun cu o multitudine de placinte de casa si iaurt grecesc si fructe proaspete – am mancat si fructe de cactus, a vinului de casa foarte bun oferit de gazde si mai ales datorita gazdelor care te ajuta in orice privinta si se vede ca o fac din placere.


 

Merita sa iti petreci jumatate din zi colindand si ratacind prin centrul orasului vechi, care a fost construit ca un labirint in jurul unui castel venetian. Gasesti multe bijuterii artizanale, produse traditionale grecesti, un artizanat care vinde obiecte de vestimentatie realizate din tesaturi si broderii vechi la preturi destul de piperate pentru noi, dar daca vrei sa faci o investitie aici este locul perfect, taverne si restaurante grecesti extrem de cochete, cu una foarte chic, and of course some things made in China.


Intr-o alta zi noi am fost prin satucele din Naxos. Am ales Halki – capitala veche si Filoti – satul din care nimeni nu pleaca (sunt foarte mandri de satul lor si daca cineva se casatoreste cu o persoana din alta localitate aceasta se muta in Filoti). Stradute pietruite, serpuitoare,care tot urca, ferestre albastre, turcoaz, minty green, smochine pe marginea drumului, rodii culese direct din copac, masline -ce ne-am pacalit cu ele, cred ca nu erau coapte si au un amar-acrisor-iti fac gura punga, case acoperite de florile roz magenta, imaginile mi se desfasurau in fata ochilor ca intr-o reclama.
Poti sa vizitezi in aceeasi zi si Olive Press Museum din Eggares.

Va urma….
 
 
 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *