Frumusetea vine din interior, Ingrediente si remedii naturiste, Stil de viata sanatos. Sau nu.

Vlastarii de broccoli, cel mai bun aliat contra cancerului si poluarii

Cercetatorii de la universitatea John Hopkins au descoperit in urma unui studiu ca germenii (vlastarii) de broccoli ajuta la eliminarea poluantilor atmosferici intr-un ritm acclelerat. Nu inteleg de ce lumea se mai mira ca Mama Natura este cel mai bun doctor al tuturor timpurilor, iar alimentatia cel mai bun medicament, doar trebuie sa invatam sa le folosim nemarginita putere si stiinta.
Cercetatorii, care scriu in jurnalul Cancer Prevention Research, au desfasurat studiul pe 300 de subiecti care traiesc intr-o zona rurala a Chinei, regiunea Jiangsu, cu un grad foarte ridicat de poluare. Cei 300 de subiecti au fost impartiti in doua grupe, primul grup a consumat zilnic o bautura care continea pudra din germeni de broccoli inghetati, apa purificata, lime si ananas, in timp ce al doilea grup a cosnumat aceeasi bautura dar fara germeni.
Dupa 12 saptamani, in urma testelor de urina si de sange s-au constat urmatoarele:
– cei care au baut bautura cu pudra de germeni de broccoli aveau un nivel al benzenului (substanta cancerigena) acumulat in corp cu 67% mai mic decat cei care bausera preparatul placebo
– de asemenea rata de eliminare a acroleinei (alta substanta cancerigena) era cu 23% mai ridicata in cazul celor care au baut sucul cu broccoli.
Young broccoli sprouts
Benzenul este eliminat de catre masini in gazele de esapament, dar poate fi ingerat si din sifon.
Acroleina rezulta din substantele care contin glicerina, in conditiile ridicarii temperaturii. Cea mai mare generatoare de acroleina este grasimea (unt, ulei, carne grasa) incinsa. De aceea uleiul, mai ales cel in care se prajeste a doua sau a treia oara este o otrava in sine. O alta sursa este fumul de tigara. Inhalata sau ingerata actioneaza ca un puternic iritant pulmonar, dar devine cu adevarat periculoasa cand este absorbita in sange. Se comporta ca un radical liber, fiind neurotoxica si citotoxica. Din pacate este o toxicitate latenta, care isi face simtita prezenta dezastruoasa dupa ani de zile.

4 substante anticancerigene continute de vlastarii de broccoli (si broccoli)

– glucorafanina lupta impotriva poluantilor imbunatatinad capacitatea corpului de a le elimina (studiile John Hopkins).
– glucozinolat glucorafanina regleaza tensiunea arteriala si functionarea rinichilor. Stimuleaza activitatea enzimelor celulare care protejeaza impotriva deteriorarii moleculare provocata de chimicale cauzatoare de cancer.
– sulforafanul distruge bacteria Helcobacter Pylori, raspunzatoare de aparitia gastriteti, a cancerului gastric si a ulcerelor; normalizeaza activitatea enzimelor ficatului; opreste inmultirea celulelor canceroase intervenind in diviziunea celulara; regleaza comportamenul a peste 200 de gene.
– Izotiocianat, un compus al sulforafanului, intervine in comportametul genelor, activandu-le pe cele care stopeaza cancerul si inhibandu-le pe cele care il raspandesc. Un stiudi din 2008 a demonstrat ca doar 4 portii suplimentare de broccoli pe saptamana protejeaza barbatii de cancerul la prostata.

De ce sa consumam vlastarii de broccoli si nu broccoli?

Le putem consuma pe amblele, dar exista cateva motive intemeiata care tin de gust, comoditate, timp, costuri.
– vlastarii de broccoli contin de 10 pana la 100 de ori mai multa glucorafanina (o substanta care se gaseste in toata familia cruciferelor din care face parte si broccoli si care ajuta la prevenirea si la lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima)
– daca nu va place in mod special grustul de broccoli, vlastarii nu au un gust asa de pronuntat
– se consuma mult mai putin pentru a obtine aceleasi beneficii
– se pot creste foarte usor acasa
– nu trebuie gatiti

5 thoughts on “Vlastarii de broccoli, cel mai bun aliat contra cancerului si poluarii

  1. Petras spune:

    Cu tot respectul fata de cercetatori si fata de cei care au incercat proprietatile curative ale vlastarilor de broccoli acceptand sa fie subiecti in aceasta cercetare, dar daca gustul lor e la fel de neplacut precum al plantei adulte, nu cred ca as putea urma un astfel de tratament. De gustibus. Desi, daca stau sa ma gandesc, in caz de forta majora…

  2. Roxana spune:

    In caz de forta majora cred ca am face orice. Doar ca putem consuma vlastarii sub forma de suc. Amestecati cu frunze verzi (diferite), ghimbir, lamaie si mere, crede-ma ca vor fi chiar gustosi.

  3. nu stiam ca germenii de broccoli sunt atat de benefici pentru sanatatea noastra. Un articol foarte intereseant de citit. Multumesc!

  4. Roxana spune:

    Sincera sa fiu, nici eu nu stiam. I-am gasit si la Auchan, daca te intereseaza cumparati de-a gata.

  5. Un articole extrem de interesant din care am aflat niste lucruri foarte importante! Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *